Nega kose nakon leta

U određenim periodima godine kosa više opada. Na to utiče starosna dob, mesto gde živimo, jačina dnevne svetlosti i temperatura. Pojačano opadanje kose počinje u julu, kulminacija je krajem leta i početkom jeseni, a u nešto blažem obliku se nastavlja i u oktobru. Tokom letnjih meseci dlaka brže raste, pa brže i opada. Normalno je da dnevno izgubimo i do sto dlaka, više kod pranja, manje kod češljanja.
Sunce, morska so i posebno hlor uništavaju zaštitni sloj kose. Osim što se kosa isušuje, uništava se i keratin koji se prirodno nalazi u vlasi. Posledica ovih procesa je suva ispucala kosa, a budući da je i koža glave pod dejstvom štetnih UV zraka, dolazi i do ubrzanog starenja korena kose pa se time dodatno utiče na dugovečnost dlake.

Šta jos može da izazove opadanje kose?

Posle porođaja mnogim ženama desetostruko više opada kosa, kao posledica naglih hormonski promena. Ovo stanje relativno kratko traje i kosa se brzo stabilizuje. I kod gojaznih osoba može pojačano da opada kosa, posebno u toku dijetetskog režima ishrane. Takođe, to se dešava i posle operacija ili sistemskih bolesti. Nekada pojačano opadanje ukazuje na poremećaj metabolizma, koji vodi do poremećaja funkcije štitne žlezde ili pojave dijabetesa. Kosa može da opada i zbog nedostatka gvožđa i belančevina, fizičkog i psihičkih opterećenja, ili bilo koje vrste stresa. Muški tip ćelavosti povezuje se sa genima. Počinje još u doba puberteta,  pod uticajem androgenih, muških hormona koji utiču na folikul dlake i njen razvoj. Javlja se postepeno, ali je progresivno. Postoji i ćelavost kod žena, ali je opadanje kose najčešće u difuznom obliku, pa se ne vidi jasno kao kod muškarca. U većini slučajeva ne može se sprečiti i postići ponovni rast. Kod dugogodišnjih pušača kosa dobija žućkastu nijansu, što se posebno vidi kada osoba osedi, pa dlaka postane bela i siva. Oštećenje kose može uslediti nakon neprofesionalnih frizerskih tretmana, farbanja, izbeljivanja, primenjeni kiselina itd.

Šta je ono što svako od nas može da uradi za svoju kosu?

 

Važna je redovna i pravilna ishrana, kako bi se kosi obezbedili svi neopodni vitamini, minerali i proteini.

Pravilno pranje kose koje podrazumeva kvalitetan šampon, koji se lako nanosi i raspršava, lako i dobro peni, a brzo i jednostavno ispira. Brojne studije pokazuju štetnost sulfata koji se danas nalaze u većini proizvoda za pranje kose. Oni mogu biti jako agresivni i bukvalno uništi strukturu kose i izazvati razne komplikacije i iritacije kože. Zbog ovoga poslednjih 10 godina, prirodna kozmetika opravdano sve više dobija na značaju.

Masaža kosmatog dela glave je odlična, budući da se time podstiče cirkulacija, što osim na koren dlake, utiče i na celu vlas. Dokazano je da ricinusovo ulje veoma blagotvorno utiče na kosu, tako da se može koristiti kao dodatni podsticaj prilikom masaže.

Mezoterapija je sve popularnija estetsko-medicinska procedura koja dodatno obezbeđuje prevenciju i očuvanje zdravlja kose, ali i kože glave. Ova metoda podrazumevai primenu mezoterapijskih koktela specijalno formulisanih za negu ili oporavak oštećene kose i kože glave. Cilj ovog tretmana je ishrana kože glave, a time i zaustavljanje opadanja kose, jačanje strukture dlake i stimulacija rasta kose. Više o ovom estetsko-medicinskom tretmanu možete pročitati OVDE.

 

 

 

 

 

Podeli na društvenim mrežama:

 

logo bottom

 

 

 

  • Adresa : Savska 5, III sprat, Beograd
  • Email : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Telefon : 060 6147872

Radno vreme

  • Ponedeljak15:00 - 22:00
  • Utorak15:00 - 22:00
  • Sreda15:00 - 22:00
  • Četvrtak15:00 - 22:00
  • Petak15:00 - 22:00
  • Subota09:00 - 18:00
  • Nedelja09:00 - 18:00

MAPA

Adresa: Savska 5, III sprat, Beograd