Šta je hijaluronska kislelina?

Hijaluronska kiselina, hijaluron ili skraćeno HA je supstanca koja je sastavni deo našeg organizma. Po hemijskoj strukturi ona je složeni šećer - polisaharid i njeno prisustvo je ustanovljeno kod svih živih organizama, a najviše je ima u koži, strukturama oka i zglobovima. Jedna odrasla osoba u svom telu ima oko 15 grama hijalurona od čega je jedna trećina upravo u koži.

Hijaluronska kiselina je hidrofilna supstanca koja veoma moćno za sebe vezuje i zadržava molekule vode u koži, tako da samo jedan lanac može vezati i do 500 molekula vode. Na ovaj način obezbeđuje se vlažnost, odnosno hidratacija kože. Hijaluronska kiselina u koži deluje kao sunđer koji upija vodu, povećava zapreminu i daje volumen.

Mlada koža sadrži visok nivo hijaluronske kiseline. Starenje usporava sintezu ove supstance, a negativni faktori iz životne sredine poput prekomernog izlaganja suncu, i raznim vrstama zagađenja podstiču opadanje nivoa hijaluronske kiseline. Koža na taj način postaje suvlja, tanja, gubi elastičnost i postaje sklona boranju.

Ideja da se aplikuje supstanca koja se već prirodno nalazi u koži sa ovako moćnim karakteristikama napravila je revoluciju u estetskoj medicini i kozmetologiji. Danas ne postoji renomirani proizvođač kozmetičkih preparata koji u svojoj ponudi nema kremu na bazi biotehnološke hijaluronske kiseline čijim se nanošenjem dodatno hidrira koža. Međutim, efekti krema su limitirani. Veličina molekula hijaluronske kiseline onemogućava njeno dublje prodriranje u kožu, pa je hidratacija limitirana na gornje slojeve kože. Sa druge strane, imajući u vidu da se radi o biotehnološkoj hijaluronskoj kiselini njena postojanost je od nekoliko sati do najviše nekoliko dana nakon nanošenja na kožu.

 

Šta su dermalni fileri?

Dermalni fileri su preparati različitog porekla, hemijskog sastava i dužine trajanja, koji se u estetskoj medicini koriste da koriguju bore kao i različite nepravilnosti i asimetričnosti najčešće na licu. Najviše je u upotrebi hijaluronska kiselina, filer prirodnog porekla supstituisan na bakterijama koji spada u razgradive filere. Prednost razgradivih u odnosu na nerazgradive filere je u njihovoj većoj bezbednosti za pacijenta.

 

HIJALURONSKI FILERI (eng. Hyaluronic Acid Fillers)

 

Hijaluronski fileri su dermalni fileri prirodnog porekla čiji je osnovni sastojak hijaluronska kiselina, koja je  stabilno umrežena, odnosno “kroslinkovana”.  Tako umreženi molekuli hijaluronske kiseline se postepeno razgrađuju pa ona ostaje u koži od šest pa čak i do 24 meseca nakon aplikacije. Sa ukrštanjem molekula dobija se i različita gustina gela koji se ubrizgava što je važno za regiju odnosno problem koji se tretira.

U našem centru koristimo isključivo filere renomiranih proizvođača koji su registrovani u Srbiji. Među najbolje registrovane hijaluronske filere spadaju   Juvederm    (brend americkog proizvodjaca Allergan),   Restylane    (brend švedske kompanije Q-Med),   Teosyal    (brend švajcarske kompanije Teoxane Laboratories),   Neauvia    (brend švajcarske kompanije Matexlab) i   Revanesse    (brend kanadske kompanije Prollenium Medical Technologies Inc.).

Fileri su se prvobitno koristili samo za punjenje većih i dubljih bora na licu. Danas se koristi kao sredstvo za održavanje mladolikog izgleda kože, zatim za nehirurški lifting lica, ali i kao sredstvo za reoblikovanje kontura lica.

Tipične primene su: 

 • Korekcija usana: isticanje ivice, promena oblika usana i uvećanje usana
 • Popunjavanje bora na licu i podizanje kože lica:

  • popunjavanje nazolabijalnih i marionetskih bora,
  • zatezanje viličnih linija i menjanje oblika brade i vilice,
  • povećavanje i oblikovanje jagodica i obraza,
  • popunjavanje bora na čelu i između obrva,
  • smanjenje bora oko očiju,
  • podizanje obrva,
  • zatezanje regije slepoočnice.

 • Popunjavanje ožiljaka nastalih zbog akni
 • Smanjenje bora na vratu, dekolteu, izmedju grudi
 • Podmlađivanje kože šaka
 • Korigovanje nosa

Rezultati primene hijaluronskih filera su odmah vidljivi, a dugotrajnost zavisi od mesta koje se tretira, tehnike ubrizgavanja i tipa kože. Tako na primer fileri u usnama traju nešto kraće (tipično od šest do dvanaest meseci), a u jagodicama najduže (od osamnaest do dvadeset četiri meseca). Razlog je to sto su fileri u usnama površniji i izloženiji zagrevanju i mimici lica.

Najčešća pitanja

Da li je tretman hijaluronskim filerima bolan?
Injekcije se daju sa veoma tankim iglama, a u zavisnosti od praga osetljivosti pacijenta i regije koja se tretira bira se vrsta anestezije. Najčešće je dovoljno korišćenje lokalnog, topikalnog anestetika (anestetika u obliku kreme). Sam tretman  traje oko 30 minuta. Ovome treba dodati i 30 minuta pripreme u vidu primene odgovarajućeg anestetika.      
Preporuke pre tretmana
U cilju smanjenja rizika od neželjenih efekata, nedelju dana pre tretmana treba izbegavati nesteroidne antiinflamatorne lekove kao što su brufen, aspirin i diklofen, jer oni mogu produžiti krvarenje i povećati verovatnoću za nastak modrica.      
Preporuke posle tretmana
Neposredno nakon tretmana hijalurosnkim filerima (narednih dvanaest časova) ne treba nanositi šminku, ne konzumirati vruće napitke, a pušači ne bi trebalo da konzumiraju cigarete. Narednih nekoliko dana nakon tretmana potrebno je izbegavati izlaganje sunčevim zracima i visokim temepraturama (solarijum, spa centri, depilacija) i fizicke aktivnosti kako bi se otklonila bilo kakva mogućnost infekcije.      
Koji su mogući neželjeni efekti?
Zahvaljujući visokoj bezbednosti i toleranciji gelova hilajuronskih filera alergijske reakcije su veoma retke. Moguća je pojava blage do umerene osetljivosti, crvenila, otoka, modrica na mestu gde je ubrizgan hijaluronski filer. Ovi simptomi nestaju najkasnije za sedam dana.      
Kontraindikacije za primenu hijalurosnkih filera
Hijaluronski fileri se ne preporučuju kod osoba koje imaju tendenciju da razviju hipertrofične ožiljke, osoba koje imaju istoriju autoimunih oboljenja kao i onih koji uzimaju imuno terapiju, osoba koje imaju dokazanu preosetljivost na hijaluronsku kiselinu, kod trudnica i dojilja (ne postoje detaljna klinička ispitivanja koje pokrivaju ove kategorije, kao i osoba koje imaju infektivne ili inflamatorne procese na koži u predelu regije koju žele da tretiraju.              
Cena tretmana hijalurosnkim filerom
Cena tretmana hijaluronskim filerom se određuje po utrošenom materijalu i iznosi 250 € za 1ml utrošenog materijala. Iskoristite promotivni period na sve Neauvia filere cena tretmana je snižena na 175 € za 1ml!  Cena u dinarima se određuje po srednjem kursu NBS na dan tretmana.                
Više o proceduri hijaluronski fileri možete saznati na besplatnim konsultacijama.

Ostale estetsko-medicinske procedure

Saznajte više o drugim estetsko-medicinskim procedurama koje radimo u Lunior centru.
HEMIJSKI PILING (eng. Chemical Peel)   Hemijski piling je estetsko-medicinska procedura u toku koje lekar na kožu nanosi rastvore tačno određenih kiselina, sa ciljem kontrolisanog
Šta je hijaluronska kislelina? Hijaluronska kiselina, hijaluron ili skraćeno HA je supstanca koja je sastavni deo našeg organizma. Po hemijskoj strukturi ona je složeni šećer -
MEZOTERAPIJA (eng. Mesotherapy)   Mezoterapija iglom je medicinska metoda koja obuhvata tehnike aplikacije specijalnih koktela u kožu. Kokteli sadrže vitamine, minerale,
LIPOLIZA (eng. Lipolysis)   Lipoliza ili mezoterapija lokalizovanih masnih naslaga je medicinska procedura topljenja i uklanjanja neželjenih masnih naslaga na telu, pomoću
ANTICELULIT TRETMAN (eng. Anti-cellulite treatment)   CELULIT je estetski, ali i zdrastveni problem. Nastaje nagomilavanjem masnoća i toksina ispod kože pri kojem vezivno tkivo
MEZONITI (eng. Mesothreads)     Mezoniti predstavljaju inovativnu tehniku pomlađivanja i zatezanja određenih zona kože sa efektom face liftinga koja uspešno
Kolagen idukciona terapija (eng. Collagen Induction Therapy, CIT)   Kolagen idukciona terapija, poznata i kao tretman mikroiglicama, je estetsko-medicinska procedura koja

Zakažite konsultacije

Kontaktirajte nas slanjem poruke i iskoristite popust od 10% na sve tretmane (osim na cene tretmana koji su već na popustu). Nakon slanja poruke kontaktiraćemo Vas telefonom u najraćem roku da zakažemo tretman za koji ste zainteresovani.

  Poruka nije poslata.   Poruka je uspesno poslata.

 

 

Pratite nas na društvenim mrežama.

logo bottom

 

 

 

 • Adresa : Savska 5, III sprat, Beograd
 • Email : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 • Telefon : 060 6147872

Radno vreme

 • Ponedeljak15:00 - 22:00
 • Utorak15:00 - 22:00
 • Sreda15:00 - 22:00
 • Četvrtak15:00 - 22:00
 • Petak15:00 - 22:00
 • Subota09:00 - 18:00
 • Nedelja09:00 - 18:00

MAPA

Adresa: Savska 5, III sprat, Beograd