Kolagen idukciona terapija (eng. Collagen Induction Therapy, CIT)

 

Kolagen idukciona terapija, poznata i kao tretman mikroiglicama, je estetsko-medicinska procedura koja podrazumeva ponavljajuću punkciju tankim, sterilnim mikroiglicama.

 

Zašto mikroiglice?
Osnovna funkcija kože je zaštitna. Ona nas uspešno štiti od mnogih spoljašnjih faktora, pa tako i od hranljivih molekula koje ciljano želimo da aplikujemo u kožu i poboljšamo njen kvalitet. Usled protektivne funkcije kože čak 99,7% velikih hranljivih molekula iz krema ne mogu da  prođu zaštitnu barijeru kože. Upravo korišćenje mikroiglica omogućava povećanu propustljivost kože. Mikroubodima se stvaraju  mikrokanali u koži i aktivni sastojci prolaze u mezoderm.  
Druga i ne manje važna funkcija mikroiglica je stimulacija stvaranja novog kolagena, zbog čega se ova terapija i naziva kolagen indukciona terapija. Mikroubodima u dubljim slojevima dolazi do “kontrolisanog mikro povređivanja” dubljih slojeva kože kojima se stimuliše stvaranje novog kolagena.

 

Indikacije i kada tretman mikroiglicama daje rezultate?

 

 • Popunjavanje ožiljaka nastalih zbog akni
 • Smanjenje bora na vratu, dekolteu, između grudi
 • Rešavanja problema strija
 • Tretiranje bora
 • Ublažavanje proširenih pora i proširenih kapilara
 • U rešavanju problema celulita

 

 

Na tržištu su dostupna dva tipa specijalizovanih uređaja kojima se uspešno sprovodi tretman mikroiglicama. U pitanju su Dermaroler i Dermapen.

 

DERMAROLER (eng. Derma Roller)

Dermaroler je specijalni instrument u vidu valjka na čijoj se površini nalaze mikroiglice razlicitih dužina (0.25mm/0.5mm/1mm/1.5mm/2mm/3mm). Broj iglica varira i kreće se i do 1200, koliko ih je na dermarolerima predviđenim za tretitanje regija na telu. Valjkom se prelazi preko kože, pri čemu se izaziva njeno kontrolisano "mikro povrđivanje", čime se aktiviraju mehanizmi za regeneraciju i proizvodnja kolagena.
Mezoterapijski kokteli sa tačno određenim kombinacijama aktivnih supstanci i dodatkom faktora rasta dubinski ishranjuju kožu.

 

DERMAPEN (eng. Derma Pan)

DermaPen je elektronski uređaj u obliku olovke sa velikim brojem mikroiglca čija se dužina prodiranja u kožu precizno kontroliše. Moglo bi se reći da je DermaPen usavršena verzija Dermarolera. Vertikalan ubod iglicama minimalizuje oštećenja epiderma i omogućuje tretiranje teže dostupnih regija (oko očiju, nosa i usana). Automatski pokreti umanjuju bol i osećaj neprijatnosti na licu, a ujedno osiguravaju brže vreme oporavka. Kao i kod dermarolera efekti tretmana dermapenom postižu se dvojako, mikrooštećenja na koži izazvana mikroiglicama podstiču stvaranje kolagena i koža se podmlađuje prirodnim procesom regeneracije i dodatnim dejstvom aktivnih supstanci iz koktela koji nanosimo na kožu, a kojima je dermapen otvorio put do dubljih slojeva kože.

  

 

Najčešća pitanja

Kako izgleda tretman mikroiglicama?
Nakon konsultacija definiše se tretman koji najbolje odgovara kao i aktivne supstance koje odgovaraju stanju kože i efektima koji se žele postići. U zavisnosti od indikacija koriste se različite duzine igala, bilo da je izabran tretman dermarolerom ili dermapenom. Tretman podrazumeva pripremu u kojoj se nanosi lokalni topikalni anestetik (anestetik u obliku kreme), koji obezbeđuje potpunu bezbolnost tretmana. Sam tretman traje od 20 do 30 minuta i podrazumeva nanošenje izabranih aktivnih supstanci i tretiranje dermarolerom ili dermapenom. U toku tretmana javlja se osećaj blagog peckanja. Procedura se može ponoviti u intervalima od 4 do 6 nedelja u zavisnosti od potreba kože, njene debljine i osetljivosti.      
Kada se mogu videti rezultati tretmana mikroiglicama?
Najbolji rezultati vide se na koži sa ožiljcima od akni, dubokim pušačkim borama, kao i na strijama.  Lagani tretman će odmah pokazati rezultate u vidu blistave kože, dok je kod dubljih tretmana za potpune efekte potrebno da prođu i do tri meseca. Stvaranje novog kolagena i elastina je kontinuiran proces koji traje mesecima posle urađenog tretmana, a istovremeno se povećava i debljina epiderma.      
Nega nakon tretmana mikroiglicama
Uveče ne skidati  preparate  koji su naneti nakon tretmana. Narednog dana oprati lice mlakom vodom. Izbegavati vežbanje narednih 24h. Šminka se može naneti 24h do 48h nankon tretmana. U narednih 7 do14 dana ne bi trebalo raditi uklanjanje dlaka sa lica voskom ili laserom. Nakon tretmana preporučuje se adekvatna zaštita i nega kože Neophodna je zaštita od sunca. Preporuka je da se noću nanosi hidrantna krema sa faktorima rasta i citokinima.      
Prednost mikroiglica u odnosu na lasere
Frakcioni laseri proizvode sličnu vrstu mikropovreda na koži, međutim velika količina toplote koja se oslobađa ovim tretmanom izaziva ono što dermatologija naziva kolateralna šteta za zdravo tkivo. Ova metoda omogućava najbolji balans između vremena potrebnog za oporavak pacijenta i dobijenih rezultata. Posebno su pogodni kod osoba tamnijeg tena kod kojih neke vrste hemijskih pilinga ili lasera ne dolaze u obzir.      
Kontraindikacije
Aktivne infekcije i alergije na koži, hronična dermatološka oboljenja, sklonost ka hipertrofičnim ožiljcima, autoimuna oboljenje, sklonost ka krvarenjima.      
Neželjena dejstva tretmana mikroiglicama
Burna reakcija u vidu crvenila, umerenog otoka kože, osetljivosti na dodir, svraba, modrica u vidu tačkica traje oko 24 sata nakon tretmana, a zatim polako prolazi. U zavisnosti od vrste tretmana, oporavak kože varira do najduže četiri dana. Važno je da tretman izvodi stručna osoba kako bi se izbegle mikro-ogrebotine i povređivanje epidermisa, pogotovo kod primene dermarolera.      
Cena tretmana
Cene dermarolera za lice (0.5mm, 1mm, 1.5mm, 2mm): 2200 din, dermarolera za regiju oko očiju (0.2mm, 0.5mm): 1800 din, dermarolera za telo: 2500 din. Ovome treba dodati cenu koktela koji se aplikuje. Mi korsitimo isključivo koktele koji imaju CE sertifikat i mogu se bezbedno aplikovati od strane stručnog lica. Više u estetsko-medicinske procedure kategorija mezoterapija iglom.      
Više o pilinzima možete saznati na besplatnim konsultacijama.

Ostale estetsko-medicinske procedure

Saznajte više o drugim estetsko-medicinskim procedurama koje radimo u Lunior centru.
HEMIJSKI PILING (eng. Chemical Peel)   Hemijski piling je estetsko-medicinska procedura u toku koje lekar na kožu nanosi rastvore tačno određenih kiselina, sa ciljem kontrolisanog
Šta je hijaluronska kislelina? Hijaluronska kiselina, hijaluron ili skraćeno HA je supstanca koja je sastavni deo našeg organizma. Po hemijskoj strukturi ona je složeni šećer -
MEZOTERAPIJA (eng. Mesotherapy)   Mezoterapija iglom je medicinska metoda koja obuhvata tehnike aplikacije specijalnih koktela u kožu. Kokteli sadrže vitamine, minerale,
LIPOLIZA (eng. Lipolysis)   Lipoliza ili mezoterapija lokalizovanih masnih naslaga je medicinska procedura topljenja i uklanjanja neželjenih masnih naslaga na telu, pomoću
ANTICELULIT TRETMAN (eng. Anti-cellulite treatment)   CELULIT je estetski, ali i zdrastveni problem. Nastaje nagomilavanjem masnoća i toksina ispod kože pri kojem vezivno tkivo
MEZONITI (eng. Mesothreads)     Mezoniti predstavljaju inovativnu tehniku pomlađivanja i zatezanja određenih zona kože sa efektom face liftinga koja uspešno
Kolagen idukciona terapija (eng. Collagen Induction Therapy, CIT)   Kolagen idukciona terapija, poznata i kao tretman mikroiglicama, je estetsko-medicinska procedura koja

Zakažite konsultacije

Kontaktirajte nas slanjem poruke i iskoristite popust od 10% na sve tretmane (osim na cene tretmana koji su već na popustu). Nakon slanja poruke kontaktiraćemo Vas telefonom u najraćem roku da zakažemo tretman za koji ste zainteresovani.

  Poruka nije poslata.   Poruka je uspesno poslata.

 

 

Pratite nas na društvenim mrežama.

logo bottom

 

 

 

 • Adresa : Savska 5, III sprat, Beograd
 • Email : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 • Telefon : 060 6147872

Radno vreme

 • Ponedeljak15:00 - 22:00
 • Utorak15:00 - 22:00
 • Sreda15:00 - 22:00
 • Četvrtak15:00 - 22:00
 • Petak15:00 - 22:00
 • Subota09:00 - 18:00
 • Nedelja09:00 - 18:00

MAPA

Adresa: Savska 5, III sprat, Beograd