Index Telesne Mase (eng. Body Mass Index)

Postoji više načina za izračunavanje optimalne telesne težine i procenu gojaznosti. Preporuka Svetske zdravstvene organizacije (eng. World Health Organization, WHO) je da se procena stepena uhranjenosti izračunava primenom indeksa telesne težine (eng. Body Mass Index, BMI). To je matematička formula koja korelira sa telesnim mastima kod odraslih osoba i predstavlja odnos telesne mase izražene u kilogramima i kvadrata telesne visine izražene u metrima. 

 

BMI = masa [kg]/ (visina [m]) ²

 

Najčešće korišćene definicije, koje je uspostavila Svetska zdravstvena organizacija 1997. godine, a objavila 2000. godine, nudi vrednosti prikazane u tabeli.

 

Sa povećanjem indeksa telesne mase raste prevalenca komplikacija gojaznosti, a pri vrednostima iznad 30kg/m² postaje evidentan i mortalitetni rizik.

 

Gojaznost je jedan od vodećih uzroka smrti koji se mogu sprečiti širom sveta. Velika američka i evropska istraživanja su procenila da je rizik od smrtnosti najniži kod vrednosti za BMI vrednosti od  20 do 25 kg/m². U proseku, gojaznost smanjuje očekivani životni vek od šest do sedam godina, stim da gojaznost I stepena (sa vrednostima BMI od 30 do 35kg/m²) smanjuje očekivani životni vek za dve do četiri godine, dok gojaznost III  stepena (BMI veći od 40kg/m²) smanjuje očekivani životni vek u proseku za 10 godina.

 

Pored toga, dokazano je da kod stanovnika Azije negativne posledice po zdravlje razvijaju pri nižim vrednostima BMI u odnosu na belce, pa su neke nacije redefinisale pojam gojaznosti, tako da u Japanu gojaznost se definiše kao bilo koju vrednost BMI iznad  25kg/m², u Kini se koristi BMI veći od 28kg/m², dok u Evropi i Americi je ta granica 30kg/m² u skladu sa vrednostima Svetske zdrastvene organizacije.

 

BMIStepen uhranjenostiRizik za oboljevanje
<18.5Slaba uhranjenostUmeren
18.5-25Normalna uhranjenostNizak
25-30Prekomerna uhranjenostUmeren
30-35Gojaznost I stepenaVisok
35-40Gojaznost II stepenaVrlo visok
>40Gojaznost III stepenaEkstremno visok

 

Koji je vaš BMI, izračunajte koristeći kalkulator ispod?

 

Napomena: BMI prikazuje odnos mase i visine tela, međutim ne uzima u obzir telesnu građu. BMI treba shvatiti kao dobru okvirnu metodu, stvarno zdravstveno stanje osobe treba oceniti u širem medicinskom kontekstu.

 

 

Podeli na društvenim mrežama:

Zakažite konsultacije

Kontaktirajte nas slanjem poruke i iskoristite popust od 10% na sve tretmane (osim na cene tretmana koji su već na popustu). Nakon slanja poruke kontaktiraćemo Vas telefonom u najraćem roku da zakažemo tretman za koji ste zainteresovani.

  Poruka nije poslata.   Poruka je uspesno poslata.

 

 

Pratite nas na društvenim mrežama.

logo bottom

 

 

 

  • Adresa : Savska 5, III sprat, Beograd
  • Email : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Telefon : 060 6147872

Radno vreme

  • Ponedeljak15:00 - 22:00
  • Utorak15:00 - 22:00
  • Sreda15:00 - 22:00
  • Četvrtak15:00 - 22:00
  • Petak15:00 - 22:00
  • Subota09:00 - 18:00
  • Nedelja09:00 - 18:00

MAPA

Adresa: Savska 5, III sprat, Beograd